Grotten er fortællingen om to drenge, der i 1940 finder en hule i en skov i Dordogne i Frankrig. De firer sig ned i dybet, og i mørket under jorden sker der pludselig noget med styrkeforholdet mellem de to drenge.
Det handler om Jaques og Simon der drømmer om at finde skatten. Sagnet fortæller om en underjordisk gang der fører til en skat. Den vil de finde,- de tager noget reb og en olielampe med på ekspedition.
Hunden falder ned i skakten
Vi kunne ingenting se
Hunden bløder
Hullet ned til hulen er for snævert
Simon kaster en sten ned i skakten og konkluderer at den er 15 meter dyb, hvad hvis han tager fejl? Hvad nu hvis rebet ikke er langt nok?
Rebet brænder i Jaques hænder når han klatrer ned
Olielampen er ikke særlig effektiv og løber måske tør. Svær at klatre med.
Svært at trække sig selv op af hulen i et tyndt reb
Hulen som turist attraktion:
Belysning i hulen? Belysning undervejs ned?
Hvordan får Jaques fem personer ned I hulen ad gangen? (side 46)
Eksempel på aktivitet ud fra udvalgte aktiviteter:
Gruppe med hullet
Hvor stort skal hullet graves?
Måling
Spørgsmål man kan stille:
Hvad skal måles for at finde ud af det?
Eleverne, en hund eller en voksen?
Hvor skal man måle?
Det smalleste sted, det bredeste, højden eller hovedet?
Skemaet tager udgangspunkt i elevens livvidde.
Hvor lang tid tager det at grave et hul med hænderne/lommeknive?
Måling og tidsenheder
Forsøgs opstilling:
Spand
Sand
Vægt
"Lommeknive"
Stopur
Skema til udfyldning
Fyld spanden med sand. Lad eleverne veje spanden og skrive resultatet ind i skemaet. Lad eleverne tage tid på, hvor hurtigt de kan tømme spanden med en "lommekniv". Skriv tiden i skemaet.
Kan I bygge en bedre løsning?
Eleverne skal nu bygge en bedre løsning, end lommekniven og teste den. Eventuelt: Lad dem kun benytte, hvad man kan finde i en skov eller som de realistisk har medbragt.
Lad dem følge de almindelige steps I Astras engineering model, hvor de tester op imod den første måling.
Konklusioner
Eleverne skal ud for deres undersøgelse redegøre for, om de har bygget en løsning, der er bedre end, at grave hullet med "lommeknive".
Evaluering efter hands-on session:
Eleverne synes matematikken var sjov
De havde selv været med til at bestemme
Vi fik faktisk lavet noget matematik
Matematikken blev håndgribelig
Gruppe med Reb: brugte Newtonmeter og fik en bedre forståelse for de fysiske fænomener - men fik kun løftemekanismen til at virke delvist (for kompleks mekanisme eller/og for lidt tid)
Måske kunne en grundigere intro af newtonmeter have været god.
Gruppe med hullet: ordet 'Forskel' blev pludselig forstået som subtraktion, da det blev brugt i et anvendt eksempel (Hvor meget forskel er der på den mængde sand I gravede med kniven og jeres løsning?) Simpel matematik på 5.klassetrin, men viser et tegn på at det håndgribelige kan hjælpe til bedre forståelse for anvendt matematik.
Den praktiske tilgang er fremmende for ellers akademisk udfordrede elever, da de kan anvende deres praktiske kompetencer til at udføre eksperimentet og få en forståelse for at man skal bruge matematikken når man skal bruge hænderne. (Lav evt. interview med H, for at høre om han husker forløber)
Som undervisere skulle vi have forberedt os bedre på hvad vi kunne bygge og hvad vi kunne forestille os at eleverne kunne bygge med. Når der er fokus på matematik, er det ok med et snævert materiale valg. Det ville faktisk have hjulpet dem til at optimere deres redskab.
Vi lykkes godt med at få noget tværfagligt til at passe ind i alm. skolehverdag. (læs og find problemer ned om fredagen - byg/lav matematik om mandagen)
Ark til udfyldning
Elevudfyldt
Anslags slidedeck