Formål
At udvikle nye undervisningsdesigns, med udgangspunkt i Novel Engineering, fokuseret på teknologiforståelse i dansk og matematik centreret om computationel literacy og digital myndiggørelse.
Fokus på faglig læsning og før-under-efter faserne ift. afkodning af teksterne med fokus på forståelse og ligeværdige deltagelsesmuligheder for eleverne.
Målgruppe
Elever og lærere i folkeskolen (0. - 9. klasse), der ikke har særlige forudsætninger for at deltage i undervisningen med særligt fokus på teknologi, novel engineering og legende tilgange - Så alle repræsentanter for den danske folkeskole.
De oprindelige didaktiske principper udviklet af Elissa Milto ved TUFTS University omhandlede en proces med
1) identificering af problemer
2) udfyldning af karaktermatricer
3) brainstorm på mulige designløsninger på problemet tilpasset karaktererne
4) sketchetegning af muligt løsningsforslag
I danksgruppen har vi arbejdet med afsæt i ovenstående fremgangsmåde, men videreudviklet på især karaktermatricerne (karaktercirkler), visualisering af designprocessen (togmodel) og afprøvet metoden på alle former for multimodale tekster.
Design af interventionsaktiviteter
I udviklingsgruppen har vi haft møder med halvanden måneds mellemrum, hvor vi har planlagt, lavet en foreløbig evaluering og rettet vores forløb til.
Imellem møderne er didaktiske greb afprøvet og udviklet på fire forskellige skoler. To af dem er afprøvet i forhold til danskfaget og de andre to i forhold til matematikfaget.
Vidensressourcer
Undervejs har vi designet nye tiltag og modeller, som er blevet afprøvet.
Vi har lavet et didaktisk tog, som fører eleverne i indskolingen igennem designprocessen.
Derudover har vi udviklet vores egen tilgang til en mere multimodal karaktercirkel.
Ressourcerne findes her.
Implimentering
I danskgruppen har vi afprøvet vores forløb i danskklasser, primært på to skoler, i indskolingen og på mellemtrinnet.
Hertil er der lavet ressourcer, som nu er tilgængelige til fri afbenyttelse. De findes under fanen "Ressourcer", hvor der ligger forløb omkring læselyst, Vitello og Ronja Røverdatter.
Evaluering
Vores erfaringer indenfor danskfaget er, at Novel Engineering egner sig rigtig godt som tekståbner og motivation til undervisningen i litteratur og andre teksttyper med inddragelse af teknologi, design og innovation.
Et postivt frembrud i vores mange afprøvninger viste tydeligt, at elever med dysleksi deltager på lige vilkår som alle andre elever. I det teksterne åbnes med dialog og læseprocessen understøttes var tekstforståelsesn stort set ens hos alle elever. Elevernes analyser kunne udtrykkes med alle modaliteter, og her deltager dysleksikere helt på lige fod med andre i elever - det samme er gældende for og i designprocessen.
Derudover fandt vi frem til, at Novel Engineering fungerer godt i den tværfaglige undervisning.
Roadmap over den udviklede rækkefølge vi har arbejdet med teksterne i før-fasen inden identificering af problemstilling. Vi har vægtet et større kendskab til karaktererne og tekstens kontekst samt prioriteret at elever kan udtrykke sig i deres analyser med mange modaliteter frem for kun at skrive. Dermed har elever brugt lyd, billeder, farver, tegninger, emojies m.m. til at udtrykke sig med i fx de udviklede karaktercirkler.
T&P the novel engineering way
En spæd begyndelse med fokus på at få teknologierne i spil.
Det viste sig hurtigt at matematikken ikke har nok plads i denne model, men det ansporede os til gengæld til at udvikle model to.
Elevator
Her arbejdede vi med "Tænk som en matematiker", kan man identificere matematikken i problemstillingerne fra teksten (multimodale udtryksformer).
Her viste det sig at eleverne fandt klassiske regnestykker frem for matematiske problemstillinger.
Roadmap
Her prøvede vi at lave et mere styret stillads for processen, med mere fokus på teksten (multimodale udtryksformer). Det gjorde vi for at få tekstens styrker i spil for det matematiske arbejde, altså at det blev karakterernes problemstillinger der blev udgangspunkt for matematiske løsninger.
Vores erfaringer med denne model var at vægtningen blev skæv i forhold til at det blev analysen af teksten der fyldte mere end matematikken.
UMiNE (Undersøgende Matematik i Novel Engineering)
Her prøvede vi at lave en bedre balance mellem tekst (multimodale udtryksformer) og matematik, ved at opsætte kriterier for matematikken. Det gjorde vi for at få matematikken til at være en større del af argumentationen for elevernes løsninger på problemstillingerne i teksten.
Vi er i denne model stadig afhængige af både lærer og elevers kompetence til at se matematikken i problemstillingerne, men har nærmet os noget der har en god balance.
Samlet konklusion efter vores afprøvninger af Novel Engineering og matematik
Det ligger grundlæggende i engineering-tanken at der er noget man kan måle og veje, altså at matematik kan indgå. Så når vi arbejder flerfagligt med Literacy får vi øjnene op for den computationelle tænkning der er i verden omkring os. Det er en præmis, at de tekster eleverne arbejder med indeholder problemstillinger der kan løses ved brug af, og argumenteres for, ved hjælp af matematik, for at eleverne oplever mening med arbejdet. Det vigtigste er at de tekster (multimodale udtryksformer) der arbejdes med danner meningsfulde og engagerende problemstillinger for elever og underviser.